Pompoenen en kalebassen: sierfruit of vooral culinair?
In de donkere maanden van het jaar nemen we je bij Kwekerij Bandus graag mee op een groene reis vol geur, kleur en bijzondere verhalen.
Tijdens onze open lezingen op donderdagavond kun je je individueel aanmelden — ideaal voor iedereen die nieuwsgierig is, maar niet bij een vereniging zit.
De lezingen worden gehouden in onze sfeervolle horecaruimte in de oude boerderij aan de Sliekstraat 9 in Hummelo.
Elke lezing begint om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur, inclusief een korte pauze met koffie of thee en iets lekkers.
De vrolijke kleuren en vormen van pompoenen en kalebassen veroveren elk najaar onze kwekerij – maar wist je dat ze ook heerlijk zijn in de keuken?
Robbert vertelt over de geschiedenis, de teelt en natuurlijk de smaak.
Inclusief koffie, thee en pompoen lekkernij €9,50 per persoon
Thema 5: Pompoenen en Kalebassen – sierfruit of vooral culinair?
Hoe is de geschiedenis van dat “sierfruit” bij de voordeur eigenlijk ontstaan? Dit is de eerste groep van planten die Robbert als klein jongetje al fascineerde en die hij kweekte bij zijn ouders in de tuin maar die je nog steeds iedere nazomer en herfst kan vinden op kwekerij Bandus. In alle kleuren van de regenboog en misschien nog wel in meer verschillende vormen. Met een enorme groeikracht binnen 1 seizoen ontstaan de meest bijzondere vruchten, maar ook heel erg lekker! Want vanaf 2012 ontdekte Robbert ook de culinaire kant en maakte hij samen met buurvrouw Jenny Markvoort en ijsboer Ronald Pelgrom pompoenijs wat op vele plekken in Gelderland geserveerd werd.
Tijdens deze lezing kijken we naar de geschiedenis van de vrucht die voor ons ruim 10.000 jaar geleden begon in de tijd van mega-fauna in Zuid Amerika en naar de huidige rassen hoe ze zijn ontstaan en vooral waar ze lekker voor zijn. Een avond vol herinneringen voor mijzelf van vroeger maar ook met prachtige nieuwe verhalen en ontdekkingen voor de bereiding van pompoen! Maar wat is dan eigenlijke echt een kalebas?